2017. máj 29.

Hasznos úti eszközök, hogy biztonságban legyél!

írta: Executive Services
Hasznos úti eszközök, hogy biztonságban legyél!

Hamarosan itt a nyár és a nyaralási szezon, és vele együtt az ezzel járó biztonsági kockázatok.

íme 10 hasznos eszköz, amit érdemes magunkkal vinni, hogy növeljük a biztonságunkat utazás, valamint kirándulás során.

 

Személyes eszközök:

 

Taktikai lámpa

olight-m20sx-javelot-tactical-flashlight.jpg

Egy nagy fényerejű taktikai lámpa nem csak a sötétben tesz jó szolgálatot, hanem önvédelemre is használható. A legtöbb ilyen eszköz rendelkezik stroboszkóp funkcióval, amivel időlegesen elvakíthatjuk a támadót, hogy egy pillanatnyi előnyhöz jussunk, amit vagy menekülésre, vagy ellentámadásra használhatunk, szituációtól függően. Különböző támadási, valamint önvédelmi  fogásokat, mozdulatokat is alkalmazhatunk a segítségével.

Különböző méretű, formájú, valamint fényerősségű taktikai lámpák kaphatóak, így azt érdemes választani, ami az adott felhasználási igényhez a legjobban megfelel.

 

Zsebkés

5134bll9zml_sy355.jpg

Egy jó zsebkés szintén életeket menthet. A képen látható példány például rendelkezik üvegtörő heggyel, valamint biztonsági öv-vágóval is, ami egy autó-balesetnél lehet hasznos eszköz, a beszorult sérültek kiszabadításában.

Zsebkés választásánál, a funkción felül, figyelembe kell venni az ide vonatkozó törvényi előírásokat is. Magyarországon közterületen a 8 cm pengehosszúságot meg nem haladó méretű zsebkés hordható, ami nem lehet rugós nyitású.

 

Okostelefon

51252120_alt01.jpg

Okostelefon manapság már mindenki zsebében ott lapul, így ez már nem számít különleges eszköznek. Az már más kérdés, hogy mennyire használjuk a telefonunkat okosan, milyen hasznos funkciókkal látjuk el. Előző írásunkban szerepel pár hasznos applikáció, amivel az okostelefonunkat digitális svájci bicskaként, a saját biztonságunk érdekében tudjuk használni.

 

Külső tartalék akkumulátor

201508081739174138.jpg

Más néven power bank, vagy backup battery. Az okostelefonok hátránya, a hagyományos telefonokkal szemben, hogy a rengeteg plusz funkció, rengeteg plusz energiát is igényel. Így egy átlagos okostelefon jó ha egy napig bírja egy feltöltéssel, nem túl intenzív használat mellett. Kirándulás, utazás esetén érdemes gondoskodni tartalék energiaforrásról. Manapság már rengeteg formában, méretben és kapacitással kaphatóak külső tartalék akkumulátorok, amivel nem csak a mobiltelefon, hanem például fényképező, tablet, és sok más eszköz is tölthető.

 

GPS navigáció

wayteq_intensa_x990_gps_5_sygic_aura_3d_full_eu-9650.jpg

Bár, az okostelefonok alkalmasak arra, hogy akár online, akár offline térképeket telepítsünk rá, a fent említett energiafelhasználás szempontjából is érdemes beruházni egy külön GPS navigácóra annak aki sokat utazik, kirándul. Ezen eszközök akkumulátora általában hosszabb üzemidőt bír, valamint különböző igényekre szabva, különböző térképprogramok is léteznek. Például egy okostelefonon használt átlagos online térkép nem biztos, hogy egy erdei túra alkalmával is pontosan azt nyújtja, amire szükségünk van.

 

Elsősegély felszerelés, gyógyszer

 

867437.jpg

 

A szükséges gyógyszereket, valamint alapvető elsősegély-felszerelést (kötszer, fertőtlenítő, stb…) érdemes utazás előtt összeállítani egy mini elsősegélycsomagban. Külföldre utazáskor arra is figyelni kell, hogy bizonyos gyógyszerek nem vihetőek be egyes országokba, így érdemes erről előre tájékozódni.

 

Mi legyen nálunk az autóban

 

Esernyő

71md9jhdsgl_ul1500.jpg

Az esernyő nem csak esőben tesz jó szolgálatot, de önvédelmi eszközként is használható. A biztonsági szakemberek általában mindig hordanak maguknál esernyőt munka közben, akkor is ha nem esik az eső. Ezzel lehet takarni a védett személyt a kíváncsi tekintetek elől, valamint kisebb tárgyakkal való dobálás ellen is védelmet nyújt. Utazás, kirándulás esetén is jó szolgálatot tehet, akár kutyatámadás elhárítására is.

 

Pokróc

letoltes.jpg

space-blanket_500x310.jpg

Ha lerobban az autó, jó ha mindig kéznél van egy pokróc. Véd a kihűlés ellen, szükség esetén sátrat is lehet belőle készíteni, valamint alkalmas sérült szállítására is. A hagyományos pokróc helyett / mellett érdemes esetleg izoterm takarót (space blanket) becsomagolni ,ami könnyű, kis helyen elfér, megakadályozza a hővesztést, kihűlést, kiválóan használható égési sérüléseknél, valamint baleseteknél is, ráadásul vízálló.

 

Elsősegélyfelszerelés

images_1.jpg

images.jpg

Az autóban általában van elsősegély felszerelés, amit érdemes rendszeres időközönként átvizsgálni, hogy a szavatossági ideje nem járt-e le, valamint minden megvan-e benne sértetlenül. A hiányzó, felbontott darabokat minél előbb pótolni kell. Érdemes egy kicsit feljavítani az elsősegélycsomag tartalmát, és egy-két extra eszközt, valamint szükséges kötszert, gyógyszert becsomagolni utazás előtt. Például a képen látható arcmaszk, valamint arcfólia jól jön, ha újraélesztést kell alkalmazni. Amennyiben nincs ilyen eszköz nálunk, vagy nem vagyunk képzettek a mesterséges lélegeztetésben, úgy nem ajánlatos mesterséges lélegeztetést alkalmazni, hanem inkább csak szívmasszázst (hands only CPR).

Itt megtekinthető egy videó, a gyors és egyszerű újraélesztési technika alkalmazásáról, magyarul.

 

Tartalék "bikázó" akkumulátor

 6ac51189-73fc-46bd-8d38-2e3f71c86378_jpg_cb289526034.jpg

Létezik a piacon olyan, könnyen hordozható, kis méretű külső tartalék akkumulátor, ami elektronikus eszközök töltésére (laptop, okostelefon, stb..), valamint autók bebikázására is használható. Amennyiben autóval utazik olyan helyre ahol nem biztos, hogy hamar segítséget kap ha baj van, érdemes egy ilyet is beszerezni, amivel bárhol beindítható az autó, ha lemerül az akkumulátor. A sok noname kínai változat mellett eddigi ismereteim szerint az Energizer gyárt egyedül ilyet, ráadásul három különböző kapacitásút is.  Aki ilyen beszerzésében gondolkodik, mint minden más eszköznél is, ajánlom megbízható gyártó termékét megvenni, és nem feltétlenül a legolcsóbb kínai gagyit.

 

És a végére egy-két jó tanács:

 

- Utazás előtt mindig értesíts legalább egy megbízható rokont, ismerőst az utazási szándékodról, arról, hogy hová utazol és mettől- meddig (Nem a Facebook-on kiposztolva!!!)

- Kérd meg a szomszédot, ismerőst, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, tekintsen rá az üresen hagyott ingatlanra!

- Rendszeresen jelentkezz be az itthon maradottaknál!

- Mindig legyen nálad a helyi hatóságok, valamint a célország Magyar konzulátusának címe, elérhetősége!

- Mindig informálódj a célország, valamint az úticél közelebbi környezetének biztonsági helyzetéről.

- Fontos a biztonságtudatos gondolkodás kialakítása! Figyelj a körülötted levő környezetre, a a lehetséges veszélyekre!

- Veszélyhelyzetben húzódj biztonságba, értesítsd a hatóságokat!

- A hatóságok utasításait minden esetben tartsd be!

 

Amennyiben tetszett a cikk kövesd az Abszolút Biztonság blogot!

Szólj hozzá