2018. már 02.

Mit csinálnak a testőrök

írta: Executive Services
Mit csinálnak a testőrök

szemelyvedelem.jpg

Sok ember számára nincs különbség a biztonsági szakma különböző szegmensei között, sőt, legtöbbjük nincs is igazán tisztában azzal, hogy vannak különböző szegmensei ennek a szakmának is. Ez mondjuk nem is csoda, hiszen ha nem ebben a szakmában tevékenykedik valaki, akkor a legtöbb, amit ebből lát az a biztonsági őr a plázában.

A személyvédelemről még annyira sem gondolná az ember, hogy mennyire különböző területek vannak, ahol különböző képességek szükségesek.

Nézzünk meg 3 fő területet, ami a személyvédelmen belül is jól elkülönül.

Válságövezeti személyvédelem

hostile.jpg

Ez jellemzően az a terület, ahol előnyben részesítik az ex-katonákat, hiszen itt a körülmények és a feladatok is nagymértékben hasonlítanak. Elsődleges a fegyverkezelési tudás, a háborús övezetben szerzett tapasztalat, amit többnyire a hadseregben, különböző válságövezeti missziókban szereznek meg azok a szakemberek, akik aztán később civilként is ezen a területen maradva tevékenykednek. Bár, a fegyveres testületeknél eltöltött idő és tapasztalat fontos, sőt kifejezetten követelmény, az ilyen jellegű munkavégzésnél, azért nem automatikusan kerülnek át az emberek az állami erőszakszervezet oldaláról a civil védelmi piacra. Átképzéseken, szakmai tréningeken kell részt venni, valamint különböző szakmai engedélyeket megszerezni ahhoz, hogy munkát lehessen vállalni valamelyik privát biztonsági cégnél, aki ezen a területen szolgáltat. Lényeges különbség, hogy a privát szférában szerteágazóbb képességekkel kell rendelkeznie egy szakembernek, míg a hadseregnél, vagy hasonló feladatokat ellátó rendőri egységeknél jellemzőbb a szakosodás, hiszen ott minden feladatra jut egy (vagy több) külön ember. Fontos különbség még a hadseregben megszokottól, hogy a civil szférában a személyvédelmi csapatnak közel sincs olyan háttér-támogatása, mint amilyenhez egy válságövezeti katonai misszióban hozzászoktak. Ha baj van, akkor nekik maguknak kell képesnek lenni azt megoldani, nem jön a nehéztüzérség, hogy fedezze a bajban levő csapattársakat. 

Celebrity személyvédelem

celebrity_protection.jpg

Azaz Hollywood-testőrők. Ők azok, akiket a legtöbbször lát az ember TV-ben, különböző hírességek, énekesek, celebek mellett. Sajnos, az általános megítélés is ebből fakad az emberek részéről a személyvédelmi szakemberek irányába, mivel ez a terület a leglátványosabb, ahol a szakmai tudás helyett sok esetben inkább a „méret a lényeg”. Gyakran látni 2 méter magas, agyonszteroidozott, vagy éppen túlsúlyos biztonsági embereket, akik inkább funkcionálnak a showbiznisz részeként, látványelemként, mint valódi szakemberként. Szerencsére azért nem minden esetben van így. Léteznek igen jó szakemberek ezen a területen is, de sok esetben sajnos nem ez határozza meg a piacnak ezt a szegmensét. A nagyobb termet ezen a területen egyébként valóban nem lenne hátrány, hiszen sok esetben kell itt rajongó tömegeket távol tartani az ügyféltől, vagy éppen képesnek kell lenni keresztül menni a tömegen a testőrnek, hogy az ügyfelet biztonságba tudja juttatni, egy esetleges vészhelyzetben, de a túlságosan nagy testtömeg szakmai tudás nélkül nem, hogy nem hasznos, hanem inkább hátrányos.

VIP védelem

executive_protection-1.png

Azaz, Executive protection. Ez a területe a személyvédelmi szakmának nem mindig annyira látványos, így sokszor a laikusoknak nem is tűnik fel, hogy biztonsági emberek vannak egy adott ügyféllel. Mégis ez az a területe a személyvédelemnek, ahol a legszerteágazóbb szakmai képességekre lehet, vagy van szükség. Itt is fontos a megjelenés, de nem olyan formában, mint a fenti esetben, hanem pont ellenkezőleg. Mivel itt exkluzív környezetben mozgó üzletemberek az ügyfelek a legtöbb esetben, és a diszkrét megjelenés is sok esetben elvárt, a személyvédelmi szakembernek képesnek kell lennie beleilleni ebbe a környezetbe, így sok esetben az „üzleties” megjelenés favorizált. Ez a munka gyakran jár együtt rendszeres utazással, így a különböző kultúrák ismerete, azokban való otthonos mozgás, a különböző országok vonatkozó jogszabályainak ismerete, a biztonsági szempontból fontos egyéb helyi sajátosságok ismerte fontos tényező. Előfordul, hogy a biztonsági szakembernek nem csak és kizárólag a védett személy klasszikus értelemben vett fizikai védelme a feladata, hanem egyfajta személyi asszisztensként segédkezik a repülőjegy, vagy szállodai szoba, vagy éttermi asztal foglalásban, koordinálja az egyéb közvetlen személyzet feladatait (pl. sofőr, stb…). Látszólag ez nem mindig kapcsolódik szorosan a személyvédelmi tevékenységhez, sőt sok esetben azt tanítják, hogy a személyvédelmi szakember nem hordár és nem inas, viszont bizonyos szakmai szempontok is indokolttá teszik, hogy néha egyéb feladatokat is ellásson a „VIP testőr”. Minél kevesebb helyre megy el az ügyfél, például nem ő ugrik le az újságoshoz, vagy a mosodába a ruháért, hanem például elintézi a testőr, hogy ezek az ügyfélhez kerüljenek, annál kevesebb kockázatnak van kitéve, így annál nagyobb biztonságban van, ami a személyvédelmi szakember munkáját is megkönnyíti. A VIP személyvédelem lehet fegyveres, valamint anélküli is. Amennyiben a munka fegyveres és nemzetközi utazással is jár, tisztában kell lenni azzal, hogy melyik országban milyen törvények vonatkoznak erre.

Ha tetszett a cikk, kérjük kövesse az Abszolút Biztonság blogot!

Szólj hozzá

biztonság celebrity testőr személyvédelem