2017. máj 07.

Hasznos applikációk nem csak biztonsági szakembereknek

írta: Executive Services
Hasznos applikációk nem csak biztonsági szakembereknek

Okostelefon, a digitális svájci bicska

Az okostelefon manapság már mindenki zsebében ott lapul. Egy jó biztonsági szakember igyekszik ezen eszközöket is minél inkább kihasználni, és olyan applikációkat alkalmazni, amik nagy mértékben megkönnyítik a munkáját, fokozzák a saját, valamint az ügyfelük biztonságát.

Ezen programok nem csak a biztonsági szakmában dolgozó személyek számára hasznosak, hanem bárki más számára is, aki törődni szeretne a saját, valamint hozzátartozói biztonságával.

A következő cikkben megmutatjuk, hogyan lehet az okostelefonunkat hasznos applikációkkal “digitalis svájci bicskává” változtatni, ami minden helyzetben segítségünkre lehet.

Íme pár hasznos, a biztonságunkat segítő program.

 

Online térképek

online_maps.jpg

Bár, a legtöbb személybiztonsági szakember megtanul papírtérkép alapján tájékozódni, azért nem árt haladni a korral és igénybe venni a technika nyújtotta előnyöket. A leginkább elterjedt online térképprogram a Google maps, de számos hasonló program is létezik. Hasznos tud lenni előzetes útvonal tervezésnél is, valamint előre nem tervezett útvonalmódosításnál is. Persze az útvonalak és helyszínek előzetes személyes bejárása nem maradhat el, és nem hagyatkozhat egy biztonsági szakember kizárólag a digitális térképre az adott útvonalak és helyszínek megismerésénél.

Általában ezeken a térképeken lehet látni az aktuális forgalmi viszonyokat is, így akkor sem haszontalan bekapcsolni, amikor ismerős útvonalon jár az ember. Több autóval való utazás esetén érdemes előre egyeztetni, hogy melyik programot használják, valamint melyek az elsődleges, valamint alternatív útvonalak, mert a különböző programok különböző útvonalakat ajánlhatnak fel, függően a beállítási paraméterektől.

Az online térképprogramok hátránya, hogy internetkapcsolatot kíván, így hosszabb úton megnövekedhet az adatforgalom, vagy külföldre utazva a roaming díj (ez utóbbi szerencsére már nem sokáig), valamint olyan helyre tévedve ahol nincs, vagy gyenge a lefedettség a program nem működik.

 

Offline térképek

offline_maps.jpg

Előfordulhat, hogy olyan helyen van szükség térképre, ahol nincs internet lefedettség, vagy bármilyen más okból kifolyólag nem működik az internetes térkép program. Erre az esetre érdemes letölteni offline térképprogramot is, ami internetkapcsolat nélkül is működik. A Google térképen is van offline funkció, ami egy meghatározott adatmennyiséget enged letölteni SD kártyára. Hátránya, hogy csak autós útvonaltervezést enged, valamint nem tárol forgalmi adatokat. Ennél hasznosabb offline térképprogram a TomTom, aminek van egy területileg igen korlátozott ingyenes, valamint egy hosszabb útra jobban használható fizetős változata. Itthon népszerű program még az IGO is.

 

Kórházkereső
hospitalfinder.png

Egy személybiztonsági szakembernek alapvető feladata a védett személy otthona, útvonalai, valamint minden olyan helyszín környezetének feltérképezése, ahová ellátogat. Sok egyéb szempont mellett a környező kórházak helyszíneinek ismerete is szükséges és hasznos. Ezen ismeretek hasznosak tudnak lenni bárki másnak is, főleg idegen országban, utazás, nyaralás során. A kórházkereső applikáció megmutatja, a környéken lévő kórházakat és oda is navigál a kiválasztott helyre.

 

Lámpa

torch.png

Sok okostelefon alapból rendelkezik ezzel a funkcióval, de amelyik nem, arra több letölthető változat is létezik, nagyon sok közülük ingyenesen.

Bár egy biztonsági szakember felszereléséből nem hiányozhat egy jó taktikai lámpa, másodlagos eszköznek mindenképpen ajánlott a telefonra is egy ilyen applikáció.

 

Csevegőprogramok

best-messenger-apps.jpg

A biztonsági szakmában az elsődleges kommunikációs eszköz általában a rádió adó-vevő,  viszont sokszor ez a nagyobb távolságra levő személyek, vagy csoportok esetében nem használható opció. Ilyenkor jól jön egy biztonságos csevegő applikáció, ahol lehetőség van azonnali csoportos üzenetküldésre. Magyarországon a legelterjedtebb csevegő app a Viber, de nemzetközi berkekben a Whatsapp, vagy a Telegram nagyobb népszerűségnek örvend manapság.

 

Repülőjárat figyelő appok

flightradar24pro-600x292.jpg

Amennyiben a munka során sokat utazik valaki , vagy olyan ügyféllel dolgozik aki repülővel érkezik, távozik hasznos lehet ha élőben nyomon tudjuk követni, hogy éppen merre jár a repülőgép amit várunk, vagy éppen látjuk, hogy mennyit késik a gép amivel nekünk kell menni valahová. Ilyen például a BUD Airport app, ahol a ferihegyi járatok aktuális érkezési és felszállási idejét lehet megtekinteni, vagy a Flightradar24, ami ingyenes és fizetős formában is elérhető, ahol élőben nyomon követhető, hogy éppen merre jár az adott gép.

 

Időjárás-előrejelző app

weatherpro.jpeg

Utazás, vagy munka előtt nem árt informálódni az időjárásról sem, annak érdekében, hogy megfelelően felkészülhessen az ember a várható időjárási körülményekre. Lehet, hogy elég csak egy esernyőt magunkhoz venni (ami persze mindig jó, ha van egy biztonsági szakembernél), de az is lehet, hogy szélsőséges időjárási körülmények esetén meg kell változtatni a tervezett programot, vagy elhalasztani az utazást. Amennyiben több országot érint az utazás, előfordulhat, hogy teljesen különböző körülményekre kell készülni egyik, illetve másik helyen.

 

SOS applikációk

panic.jpg

Az SOS applikációkon keresztül nyomon követhető a védett személy, vagy a családtag, valamint vészhelyzeti üzenetet lehet küldeni egy, vagy több előre kiválasztott számra egy gombnyomással, ami a legtöbb program esetében tartalmazza az üzenetküldő GPS koordinátáit, az üzenetküldés idejét, valamint az útirányát. Ilyen programok például a McAfee “Personal Safety - Panic Alarm” applikációja, vagy a “Bsafe”. Ez utóbbival lehetőség van a pánikgomb megnyomásakor 10 másodperc videót is küldeni a hívott félnek. Számos hasonló program létezik, más-más fő és opcionális funkciókkal.

A végére egy fontos jótanács: A fenti programok sokféle változatban elérhetőek, különböző forrásokból. Mindenképpen érdemes csak megbízható cégek termékét letölteni, ugyanúgy ahogy a fizikai termékeknél is csak megbízható forrásból, a megbízható minőséget érdemes megvásárolni. Ne feledjük, a legolcsóbb megoldás lesz a végén legtöbbször a legdrágább.

Szólj hozzá

személyvédelem Biztonsági applikációk hasznos applikációk személyes biztonság