2021. nov 07.

A törött ablak elmélet

írta: Executive Services
A törött ablak elmélet

Miért érdemes eltakarítani a graffitit a házfalról és mivel jár, ha nem teszed

graffiti.png

Évekig csodáltam a 3. kerületben, a Filatorigátnál levő graffiti falat, ahol a „falfirkászat” magasiskolájaként jelentek meg szebbnél szebb graffitik, mint például a Bud Spencerről készült alkotás, amit egészen addig csodálhattunk, amíg valaki jól bele nem trollkodott. A hely jól példázta azt, hogy ezt lehet magas művészi színvonalon is űzni, olyan helyen, ahol nem okoznak kárt vele, élesen elválva a graffitis "aljanéptől", akik primitív módon hagynak lenyomatot munkásságukról.

Sajnos, nem minden graffitis űzi ilyen magas színvonalon ezt a tevékenyéget, hanem primitív és ronda firkálmányokkal csúfítják el a várost, amit inkább vizuális környezetszennyezés, mint művészet. Az esetek többségében ráadásul olyan helyre kerülnek ezek az „alkotások”, ahol végképp semmi keresnivalója nem lenne, mint például középületek, emlékművek, olyan magántulajdon, ahol a tulajdonos nem adott rá engedélyt stb…

Szerencsés a helyzet, ha „csak” elhagyatott gyárépületeket és romházakat tisztelnek meg ezek a „művészek”, ahol a beköltöző hajléktalanok, a szemét és ürülékkupac mellett megszokott látvány a falfirka. Ilyen elhagyatott, az enyészetnek átadott és a rombolásra szinte felszólító épületet sajnos lakott területen is találni, mint például Óbuda egyik szégyenfoltjaként csúfoskodó egykori SZDSZ székházat. Az épület a lakótelep közepén, forgalmas út, valamint HÉV megálló közvetlen közelében áll elhagyatottan, hónapról hónapra rondább látványt nyújtva, aminek már egy ép ablaka és falfelülete sincs, közvetlen környezete pedig hajléktalanok és piások kedvenc ürítő és hányóhelyeként funkcionál, a környéken lakók keserűségére.

253675645_190137156614188_3046103669105190251_n.jpg

Ezek a firkálmányok olyan helyeken is megjelennek, aminek van gazdája, azaz lakóépületek, középületek és egyéb „civilizált” helyeket rondítanak el. Ennek nem csak esztétikai, de biztonsági szempontból is jelentősége van. Szakmai berkekben ezt a jelenséget úgy hívják, hogy a törött ablak elmélet (broken window theory), mely arra mutat rá, hogy a betört, megrongált ablakok ajtók, összefirkált épületek milyen további biztonsági kockázatokat rejtenek. Az ilyen épületek a gazdátlanság, az elhanyagoltság állapotát mutatják, azaz azt, hogy a helynek nincs felelős gazdája, ami egy idő után magával vonzza az egyéb kártékony magatartást is, mint például a rongálás, betörés, valamint egyéb bűncselekmények. Az épületben lakók könnyű célpontnak fognak tűnni a besurranó tolvajok, csalók, illetve a lakókat egyéb módon megkárosítani kívánó bűnözők számára.

Az is előfordulhat, hogy egy-két kisebb károkozást szándékosan követnek el, hogy kifigyeljék, hogy van-e valaki, aki törődik vele, vagy sem. Ez utóbbi esetben jó eséllyel szabad a pálya a további bűncselekményekre.

Elrettentő példaként lehet említeni, szintén Óbudánál maradva, a kerület egyik központi részén levő lakóházat, melynek falát évek óta csúfítják a kifinomultnak és művészinek egyáltalán nem mondható graffitik. Míg a társasházkezelő elintézi annyival a dolgot, hogy „Nincs az eltávolításukra pénz”, addig a társasház lakói vannak kitéve a további járulékos eseményeknek, mint például a ház elhanyagoltsága miatt odatelepülő piások, akik után reggelre bokáig lehet járni a piás üvegekben a ház körül, vagy éppen annak, hogy wc-nek használják a liftet, miután feltörik a lépcsőház bejárati ajtaját.
254882572_211927010946313_5854231231690778297_n.jpg

Ezért fontos, hogy minden, az elhanyagoltság látszatát keltő hiba, rongálás mielőbb ki legyen javítva, mert ezzel a további károkozás esélye, illetve az egyéb biztonsági kockázatok is csökkenthetőek. A jó gazda felismeri ezeket a kockázatokat és minél hamarabb kijavítja ezeket a károkat, amivel a külvilág felé is üzeni, hogy a helynek van gazdája és itt odafigyelnek a részletekre. 

A megelőzés mindig sokkal költséghatékonyabb, mint a kárenyhítés, ez már a történelem során rengetegszer bebizonyosodott. Aki nem lát tovább annál, hogy „most nincs erre pénz”, sok esetben egy sokkal nagyobb költséggel és kockázattal járó problémának ágyaz meg, amit majd sokkal nehezebb és hosszadalmasabb lesz kezelni, mellesleg pedig a rossz gazda benyomását kelti, aki nem képviseli a tulajdonosok érdekét kellő gondossággal.

 

Ha tetszett a cikk kövesse az Abszolút Biztonság blogot!

Szólj hozzá

biztonság graffiti biztonságtudatosság biztonsági tanácsok törött ablak