2022. már 15.

Mi várható az Orosz-Ukrán háború után Magyarországon

írta: Executive Services
Mi várható az Orosz-Ukrán háború után Magyarországon

russian_and_ukrainian_flag.jpg

Kezdjük azzal, hogy ez a háború nem 2022 február 24-én kezdődött. A két ország közötti konfliktus ennél sokkal régebbre nyúlik vissza és abban, hogy ki tehet róla, hogy idáig fajult a helyzet nehéz egyértelmű és objektív módon állást foglalni. Hogy ebben mennyire játszik szerepet Ukrajna nacionalista, a kisebbségeket elnyomó, európai országhoz nem méltó, politikája és mennyire Oroszország terjeszkedési, a volt Szovjetunió határait visszaállítani kívánó, szándéka ebben a cikkben nem szeretnék állást foglalni.  

Biztonsági szakemberként a témát a jelen helyet, valamint annak lehetséges utóhatásai szempontjából szeretném körüljárni, kifejezetten azzal a kérdéssel foglalkozva, hogy mi lesz Ukrajnával, pontosabban az ukrán emberekkel a háború után, és ennek milyen hatása lesz Magyarországra, valamint a magyar emberek mindennapjaira, biztonságára. 

Ezen cikk írásának pillanatában már nagyjából két és fél millió feletti az a szám, amennyi ukrán ember elhagyta az országot a környező országok felé, ebből több százezer érkezett Magyarországra, akinek nagy része igyekszik is tovább állni és csak egy kisebb része az, aki maradni szeretne. 

Ez a szám viszont folyamatosan növekszik, becslések szerint 4 millió felett is lehet azok száma, akik elmenekülnek az országból a háború során, ami az ország lakosságának csaknem a 10%-a. 

Érdemes figyelembe venni azt a tényt is, hogy jelenleg csak nők, gyerekek és idősek jönnek tekintve, hogy a 18-60 éves férfi lakosság nem hagyhatja el az országot és nagy részük megkapja, vagy már meg is kapta a behívóját, így valamilyen formában részt kell vennie a hazája védelmében. 

Mi lesz akkor, ha véget ér a háború? 

A háborúnak jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy mikor lesz vége. Jelenleg is folynak béketárgyalások, meg tárgyalások arról, hogy legyenek béketárgyalások, de, hogy mikor és milyen áron lehet véget vetni még közel sincs egyezség. 

Az okozott károk pedig napról napra magasabbak. Már most dollármilliárdos károkat szenvedett Ukrajna, a lerombolt épületek, infrastruktúra, leállt gazdaság és megszűnt munkahelyek miatt, a jelentős hadi kiadásokról már nem is beszélve. 

Még, ha sikerül is megvédeniük az országot és “győztesen” jönnek is ki a háborúból, akkor is egy lerombolt ország lesz, ahol emberek milliói veszítették el az otthonukat, megélhetésüket, reményüket. 

Ezzel párhuzamosan a háború “kitermel” több ezer árvát, özvegyet, valamint több ezer, vagy akár tízezer, harcban edzett férfit, akinek jó eséllyel nem lesz munkája, megélhetése, és akinek a családja már valószínűleg Európában van. 

EU, vagy nem EU

Ukrajna Európai uniós és NATO tagságot szeretne, ami most, a háború kapcsán naponta kerül reflektorfénybe és vita tárgya, hogy elkezdődjön-e az ország felvétele, vagy sem, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az eddigi csatlakozási próbálkozás miért nem valósult meg.  

Tény, hogy rengeteg ember él az országban, főleg a nagyvárosokban, akik szeretnének európai módon élni és Európához tartozni, ehhez viszont nem elég csak az emberek szándéka, hanem jogharmonizáció és sok egyéb feltétel szükséges. 

Ráadásul Ukrajna etnikailag, nyelvileg és kulturálisan is igen tagolt ország, számos kisebbséggel. Ezek közül a legnagyobb csoport az orosz, akik a lakosság több, mint 17%-kát teszik ki, de több tucat más etnikum is él az országban, akiknek a jogai finoman szólva sincsenek garantálva. Ez az etnikai és politikai tagoltság feszültségekhez vezet, ami az egységes irányt sem teszi lehetővé abban a tekintetben, hogy merre szeretne haladni az ország lakossága, Európa, vagy Oroszország felé. Általánosságban, az ország nyugati fele Európához húz, a keleti fele, ahol jelentős az orosz kisebbség, pedig inkább oroszbarát.

ethnolingusitic_map_of_ukraine.jpg

Forrás: The Washington Post

Ukrajna biztonsági szempontból

Nézzünk meg három, a biztonság témaköréhez kacsolódó mutatót, amire Ukrajna nem nagyon lehet büszke. 

Korrupció 

A társadalom nagy része szerint Ukrajna most a “jó oldalon” áll (inkább úgy fogalmaznék, hogy ártatlan civilek szenvedik meg a két ország viszályát), de ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy egy elve szegény országról van szó, ahol a bűnözés és a korrupció Európában az egyik legmagasabb.  

A közigazgatásban mindennapos a korrupció és a megvesztegetés. Az igazságszolgáltatás sok esetben van politikai, valamint bűnözők befolyása alatt.

A Transparency International által összeállított korrupció érzékelési indexben a 122. helyen áll a 180 országból, ami a 100 pontos skálán 32 pontot jelent (Magyarország a 73. Helyen áll és 43 pontos, ami szintén nem túl jó eredmény). 

Oroszország még ennél is rosszabbul teljesít, ők a 136. helyen vannak a listán.

 corruption_perception_index.png

Forrás: transparency.org 

Bűnözés 

Ha a bűnözést nézzük Ukrajna szintén “előkelő” helyen áll, ami sajnos nem nagy dicsőség. Az alacsony életszínvonal és a jogrendszer hiányosságai magával vonzzák az illegális tevékenyégeket.

A helyzet országos szinten sem rózsás, de a keleti országrészben évek óta dúló konfliktus az oroszokkal, azon kívül, hogy megbontotta Ukrajna területi egységét, még inkább táptalaja lett a bűnőzői, valamint szervezett bűnőzői tevékenyégeknek. 

Ha statisztikákat szeretnénk erről kapni, akkor például a Nation Master felmérése szerint, melyben az országok aszerint vannak rangsorolva, hogy mennyire súlyosnak ítélik meg az országukban a bűnözést, Ukrajna 52 pontos, ami szintén a legmagasabb Európában. Csak érdekességként, az Európai unióban minden ország 50 alatt van (Magyarország 36), bár kiemelkedő Franciaország : 49, Belgium: 48 az Egyesült Királyság: 48, és Olaszország: 48 ponttal. 

ukraine_crime_index.png

Forrás: nationmaster.com 

Szervezett bűnözés 

A szervezett bűnözés szintén nagyon erősen jelen van az országban, sőt, az ukrán alvilág kimondottan aktív azon kívül is. Ukrajna az embercsempészet rendkívül népszerű forrás-, tranzit- és célpontja. Jelentések szerint ez az egyik legnagyobb származási ország az Európában kényszermunkában foglalkoztatottak tekintetében. 

Ezen kívül a kábítószer csempészet, vlamint a nők szexuális célú kihasználása, azaz prostitúcióra való kényszerítés szempontjából is jelentős szereplő egész Európában, és még azon is túl.

Fegyvercsempészet és illegális fegyverkeresedelem tekintetében is megahtározó szereplője a szervezett bűnözésnek. Szakértői jelentések szerint hatalmas felhalmozott fegyverarzenállal és Európai egyik legkiterjedtebb fegyvercsempész piacával rendelkezik.

A szervezett bűnözési index szerint Európában, illetve Közép-kelet Európában a 3., a világ 193 országa közül pedig a 34. helyen áll e tekintetben. 

Magyarország ugyanebben a tekintetben Európai szinten a 25., Közép-Kelet európai szinten a 14., világszinten pedig a 122. 

ukraine_criminality_score.png

Forrás: ocindex.net 

Milyen hatással lehet mindez Magyarországra? 

Bár, valószínű, hogy az Ukrajnából hazánkba érkező és maradni szándékozó ukránok túlnyomó része tisztességes szándékkal érkezik, akik szeretnének legális módon munkát és megélhetést találni nem hanyagolható el az a tény, hogy ez nem fog mindenkinek sikerülni, valamint lesznek olyanok, akik már eleve nem ennyire tiszta szándékkal érkeznek. 

Ha még valaki emlékszik (a 40+-os korosztály valószínűleg igen) a 90-es években hazánkban fénykorát élő orosz és ukrán alvilág tevékenyégére, amely nem mellékesen a haza politikai szereplőkkel szoros együttműködésben “űzte az ipart”, akkor emlékezhet arra, hogy ezek az alvilági alakok nem épp a fehérgalléros szférában tevékenykedtek, nem sok könyörületet és empátiát mutattak, szinte mindent brutális erőszakkal, nem egyszer megbízásból, fillérekért, hajtottak végre.  

Szeretném kihangsúlyzni, hogy a cikk célja egyáltalán nem az, hogy Ukrajna, vagy az ukrán emberek ellen hangolja a közvéleményt, viszont fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy az olcsó munkaerő és az európai értékeket valló, modern Ukrán fiatalok mellett nagy a valószínűsége annak, hogy jelentős bűnözői jelenlétet is a kapunk majd a csomagban, az elnincstelenedett emberek által elkövetett “megélhetési” bűnözéstől kezdve a felerősödő szervezett bűnözésig, mind tranzitországként, mind pedig célállomásként. 

Ne legyenek illúzióink, egy háborúban lerombolt országnál és az éhezésnél minden jobb, még egy magyar börtön is. 

Jönnek az oroszok(?)

russian_soldiers.jpg

Oroszországos is erősen megtépázza ez a háború, a tetemes hadi kiadások mellett a nemzetközi szankciók révén, elapadnak az anyagi források, ami magában hordozza azt a lehetőséget, hogy ismét megerősödik az ő, sok esetben illegális, tevékenységük is arra, hogy pótolják az elveszített anyagiakat, azokban az országokban, ahol ezt megtehetik, amint ez lehetővé válik. 

A szankcióknak köszönhetően gazdasági téren eléggé beszűkültek a lehetőségeik, viszont a jól kiépített európai kapcsolatrendszer biztos nem szűnik meg teljesen, így vannak olyan fedővállalkozások, valamint strómanok, akiken keresztül tovább tudnak működni Európában.

Ha a korrupciós és bűnőzési statisztikákat nézzük, akkor Oroszország még rosszabb mutatókkal rendelkezik, mint Ukrajna. Szervezett bűnözői téren Európában a legelső, világviszonylatban pedig a 32. A korrupció érzékelési indexen világviszonylatban a 136 helyen áll., 29 ponttal.

Az sem utolsó szempont, hogy a fekete tengeri hajózási útvonal az egyik legnépszerűbb csempészútvonal, mind az emberkereskedelem, mind a fegyver- és kábítószercsempészet szempontjából, íg a mostani háború ezek ellenőrzéséért is folyik.

Kérdés továbbá az is, hogy az orosz-ukrán ellentét mennyire fog továbbterjedni Ukrajnán kívülre, például politikai gyilkosságok, maffia leszámolások formájában azokban az országokban, ahol jelen vannak, illetve a jövőben jelen lesznek ezek a csoportok. Az orosz vezetés hírhedt arról, hogy bárhová utána megy azoknak, akik az útjában állnak és a módszerekben sem válogatnak, ha valakit el akarnak hallgattatni, vagy félreállítani az útból.

Magyarország ebből a szempontból veszélyesen közel van mind földrajzilag, mint politikalig mindkét országhoz, így akár az is előfordulhat, hogy ismételten színtere lesz ezen csoportok nem túl áldásos tevékenységének.

Őszintén remélem, hogy a fent felvázolt, borús forgatókönyv nem valósul meg, és nem térnek vissza a 90-es évek leszámolásai a magyar utcákra, de egy dolog biztos: a közbiztonságra és az emberek biztonságérzetére hatással lesz ez a háború, akár nyer, akár veszít Ukrajna, akár EU-s tag, vagy NATO tag lesz, akár nem.

Hogy mi jön, pontosan megmondani senki nem tudja, de az biztos, hogy semmi nem lesz ugyanolyan, mint eddig.

 

Szólj hozzá

bűnözés háború konfliktus Ukrajna Oroszoroszág