2017. jún 05.

Legálisan hordható nem-halálos önvédelmi eszközök.

írta: Executive Services
Legálisan hordható nem-halálos önvédelmi eszközök.

Az alábbi listában olyan nem-halálos önvédelmi eszközök szerepelnek, amik hatékonyan használhatóak önvédelemre, különböző támadások, veszélyhelyzetek esetén.

A felsorolt önvédelmi eszközökre vonatkozó szabályozás nem minden országban egységes, így érdemes mindig az adott ország ide vonatkozó jogszabályait megismerni ahhoz, hogy ne kerüljünk bajba az miatt, hogy tiltott eszköz van nálunk. Az már más kérdés, hogy mivel jobb szembenézni, egy szabálysértési bírsággal, vagy egy az életünket, vagy testi épségünket veszélyeztető támadással. A cikk nem kíván bátorítani senkit arra, hogy bármilyen módon áthágja a törvényesség határát, de számos olyan helyzet adódik, amikor nem lehet jó és rossz megoldás között választani, hanem a kisebb és nagyobb rossz között.

Az itt felsorolt eszközök többnyire nem tartoznak a közbiztonságra különös veszélyes eszközök kategóriájába, így szabadon, vagy bizonyos szabályozás mellett használhatóak önvédelemre Magyarországon.

 

Felkészültség, testi erő

preparedness-feature.jpg

Az elsődleges, és leginkább „kéznél levő” önvédelmi eszköz az a saját felkészültségünk, valamint fizikai erőnk. A biztonságtudatos gondolkodás kialakítása, a veszélyhelyzetek időben történő észlelése nagymértékben elősegíti azt, hogy el tudjuk kerülni az esetleges konfliktushelyzeteket, támadásokat. Az elsődleges önvédelmi magatartás értelemszerűen az, ha elkerüljük a veszélyt. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, akkor a jogos védelmi helyzet szabályainak megfelelően a támadást elháríthatjuk, a bűncselekményen tetten ért személyt pedig a hatóságok kiérkezéséig visszatarthatjuk. Sokat segít a helyzeten, ha az ember rendelkezik megfelelő ismertekkel az önvédelem, valamint elsősegélynyújtás terén ahhoz, hogy elhárítson egy támadást, vagy veszélyhelyzetet. Amennyiben nem rendelkezik ilyen ismeretekkel, akkor nem érdemes hősködni, hanem biztonságba vonulva a hatóságok értesítése a célszerű megoldás.

 

Gázspray

gazspray.jpg

Magyarországon 20 gramm alatti töltőtömeg esetén legálisan hordhatunk magunknál gázsprayt. A hagyományosnak mondható, és legelterjedtebb a CS gáz. Hátránya, hogy permetszerűen szórja ki a hatóanyagot, így zárt térben, valamint szembeszélben nem előnyös a használata. Előnye, hogy nagyobb területen szórja szét a permetet, így nem kell vele célozni, és nagyobb tömeg ellen is bevethető.

Ennél modernebb az úgy nevezett paprikaspray, ami kapszaicin kivonatot tartalmazz. Erősebb, ezzel szemben pedig az egészségre is kevésbé ártalmas a hatóanyaga. Előnye hogy célirányosan tudjuk használni a támadóval szemben, így alkalmas zárt térben, valamint szélben való használatra. Hátránya, hogy jobban kell vele célozni, mert lényegesen gyengébb a hatásfoka ha nem közvetlenül a támadó felé fújjuk.

 

Gázpisztoly

gazpisztoly.jpg

Magyarországon, a jelenlegi szabályozás szerint gázpisztoly legálisan vásárolható, tartható és használható önvédelmi célra magánterületen. Közterületen (rejtve) való hordásához viszont engedély szükséges, amihez szükség van a fegyver bevizsgálására / tanúsítására is. Újonnan vásárolt gáz- riasztó fegyverek általában rendelkeznek tanúsítvánnyal, így ezeket külön bevizsgáltatni nem kell. Az engedélyt többnyire megadják mindenkinek, aki cselekvőképes nagykorú személy, és büntetlen előéletű. Ennek ára pár ezer forint.

A gáz- riasztó fegyverek általában hatásosak 1-2 méteres távolságban önvédelemre. Közvetlen közelről használva súlyos, életveszélyes sérülést is okozhatnak.

Milyen gázpisztoly az ideális?

A gáz- riasztó fegyverek általában az éles lőfegyverek kinézetét utánozzák, így ezekből is két fő változat létezik, félautomata, valamint revolver. Funkció szempontjából egyszerűbb és praktikusabb a revolver típusú gázpisztolyt választani. Az ilyen típusú fegyvernél a lőszer-elakadás szinte teljesen kizárt, a beletölthető 5-6 töltény pedig általában elég egy olyan jellegű támadás elhárításához, amit egy ilyen önvédelmi eszközzel egyáltalán el lehet hárítani. Ha 5-6 lövedék nem elég, úgy 10 sem lesz az.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk önvédelemre használni a gáz- riasztó fegyverünket érdemes olyan fegyvert, valamint olyan tokot választani, amit könnyű rejtve viselni, valamint amiből könnyű előrántani a fegyvert szükség esetén. A tokból előrántást, valamint fegyver alapvető kezelését érdemes sokat gyakorolni, hogy ösztönösen működjenek a reflexek egy esetleges vészhelyzet esetén.

 

Őrangyal

guradinan_angel.jpg

Az őrangyal, vagy más néven Guardian Angel egy paprika-kivonat tartalmú, két lövésre alkalmas önvédelmi eszköz. Az eszköz a gázspray-nél pontosabb célzást tesz lehetővé, valamint hatótávolsága is nagyobb. Használható zárt térben és szélben is, mivel a hatóanyagot erős sugárban lövelli a célirányba. Kis méretének és ergonomikus kialakításának köszönhetően könnyen használható. Hátránya, hogy nem újratölthető, valamint viszonylag pontos célzást igényel a támadó felé.

 

Vészjelző síp

noodfluit_3_new_isurvive.jpg

Kisméretű, kulcscsomón, vagy nyakban is hordható, egyszerűen használható eszköz. Vészhelyzet esetén megfújva éles hangot ad, amivel fel lehet hívni a környéken levők figyelmét, és segítséget lehet kérni veszélyhelyzetben. Számos országban használják biztonsági emberek, valamint rendőrök is. Biztonsági szakembereknek javasolt egy ilyet tartani az általuk összeállított vészhelyzeti csomagban (grab bag).

 

Személyi riasztó

panic_alarm.jpg

Kisméretű, táskában hordható, vagy kulcskarikára akasztható önvédelmi eszköz, ami éles hangjával riasztja el a támadót. Használatához csak meg kell húzni a zsinórját és megszólal az átlagosan 100-120 db-es sziréna. Pár ezer forintért beszerezhető eszköz.

 

Taktikai lámpa

olight-m20sx-javelot-tactical-flashlight.jpg

Egy nagy fényerejű taktikai lámpa nem csak a sötétben tesz jó szolgálatot, hanem önvédelemre is használható. A legtöbb ilyen eszköz rendelkezik stroboszkóp funkcióval, amivel időlegesen elvakíthatjuk a támadót, hogy egy pillanatnyi előnyhöz jussunk, amit vagy menekülésre, vagy ellentámadásra használhatunk, szituációtól függően. Különböző önvédelmi  fogásokat, mozdulatokat is alkalmazhatunk a segítségével.

 

 Kulcstartó "boxer"

self-defence_keychain.jpg

Kisméretű, kulcstartón hordható, hegyes kialakítású önvédelmi eszköz, amit a boxerhez hasonlóan tudunk használni. Kialakítását tekintve könnyen simul a kézbe, a két hegyes fül pedig az ujjak között kinyúlva nyújt lehetőséget a támadót megsebezni, amivel értékes másodperceket nyerhetünk a meneküléshez, vagy egy esetleges ellentámadáshoz.

 

Egyéb eszközök

 

A 175/2003 Korm. rendelet szabályozza a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökkel kapcsolatos rendelkezéseket.  A boxer, a vipera, a 8 cm-t meghaladó pengehosszúságú kés, az ütés céljára használható, vagy az ütés erejét bármilyen módon fokozó eszköz, elektromos sokkoló, lőfegyverutánzat, stb… magánterületen való önvédelmi célú használata nem tiltott, de egy esetleges rendőrségi eljárás során a használat jogosságát (arányosság, fokozatosság) vizsgálni fogják. Az ilyen eszközök közterületen, valamint közforgalmú járművön való viselése, használata szabálysértésbe ütközik.  

 

Biztonsági embereknek ajánlott.

 

Golyóálló / szúrásálló mellény

coovert_1_3.jpg

Függően attól, hogy milyen közegben dolgozik a biztonsági szakember, érdemes beszerezni egy ing alatt hordható golyóálló, vagy szúrás/vágásálló mellényt, vagy a kettő kombinációját, ami lövedékálló és szúrásálló is egyben. Persze, mint minden más védelmi eszköz, itt is a funkció és a kényelem egymás rovására mennek. Minél könnyebb és kényelmesebb egy adott darab, annál kisebb a védelmi képessége, így érdemes átgondolni, hogy mi a fontosabb.

A szúrásálló mellény általában engedély nélkül beszerezhető, míg a golyóálló mellény a legtöbb országban csak hatósági személyek vásárolhatnak. Ez alól persze léteznek kiskapuk, így nem ördöngös dolog beszerezni egy lövedékálló mellényt civil személyeknek sem.

Angliában, például olyan mértékben megszaporodtak a szórakozóhelyek biztonsági emberei elleni késes támadások, hogy többen felvetették a kérdést, hogy nem kéne-e rendszeresíteni szúrásálló mellényt az ilyen munkát végző biztonsági embereknek.

 

Szúrás- / Vágásálló kesztyű

gloves.jpg

Az ilyen eszközökre ugyanaz igaz mint a mellényekre. Van, amelyikben kényelmesen lehet fegyvert, vagy akár okostelefont kezelni, cserébe viszont kisebb a védelmi képessége (például vágás ellen véd, de tűszúrás ellen már nem), és van, amelyik akár tűszúrástól is véd, viszont vastagabb, így nehezebb benne a fogás.

 

Bármilyen önvédelmi eszközt is választunk, azt a tényt ne felejtsük el, hogy önmagában egyik eszköz sem fog megvédeni minket. Csak akkor nyújt bármelyik eszköz védelmet, ha azt használni is tudjuk. Ezen túlmenően pedig a jogszerűséget is figyelembe kell venni. Önvédelemre jogos védelmi helyzetben van lehetőségünk.

 

Változások a jogos védelem törvényi meghatározásában

(Alábbi szövegrész a Wikipédia ide vonatkozó szócikkéből származik):

2013. július 1-jén lépett hatályba a Büntető Törvénykönyv módosítása (2012. évi C. törvény), amely "a súlyos, erőszakos bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépés biztosítására a jogos védelmi helyzetet kiszélesíti, és törvényi vélelmet állít fel arra, miszerint vannak esetek, amikor a jogtalan támadás oly módon történik, hogy a megtámadott joggal feltételezheti, hogy a támadás az élete ellen is irányult, és ilyenkor a jogtalan támadás körülményei megteremtik a lehetőséget a védekezés szükséges mértékének a túllépésére. Ez különösen olyankor lehet indokolt, amikor a megtámadott személytől fegyverrel akarják megszerezni a vagyontárgyait, vagy amikor éjjel jogtalanul behatolnak valakinek a lakásába, illetve a támadók számbeli fölénye is megalapozhatja ezt a feltételezést." 

  • Nem büntetendő annak a cselekménye, aki a saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz, feltéve, hogy a védekező mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható annak érdekében, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet.
  • Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
  • A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha
  • a) azt személy ellen
      • aa) éjjel,
      • ab) fegyveresen,
      • ac) felfegyverkezve vagy
      • ad) csoportosan

követik el,

  • b) az a lakásba
      • ba) éjjel,
      • bb) fegyveresen,
      • bc) felfegyverkezve vagy
      • bd) csoportosan

történő jogtalan behatolás, vagy

  • c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.
  • Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.
  • A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

 

Ha tetszett a cikk kövesse az Abszolút Biztonság blogot!

Szólj hozzá

önvédelmi eszközök Önvédelem személyes biztonság