2021. nov 18.

A biztonság abszolút mindenkié!

írta: Executive Services
A biztonság abszolút mindenkié!

Mi kell ahhoz, hogy az utazás gondtalan és biztonságos legyen egyszerre

travel_security_02.png

Szeretnék eloszlatni egy igen gyakori tévhitet, miszerint a biztonsággal, valamint a biztonsági fenyegetésekkel foglalkozni paranoiásnak kell lenni és ha valaki ezekre gondol akkor “bevonzza” a bajt.

Ez a gondolat eredményezi sokszor azt, hogy a legtöbb ember nem törődik a saját személyes biztonságával - például, amikor elutazik nyaralni - és nem veszi kellő alaposággal figyelembe, hogy milyen biztonsági kockázatok várhatnak rá és azokat hogyan tudná elkerülni. Inkább a homokba dugják a fejüket és nem vesznek tudomást arról, hogy mire lenne érdemes odafigyelni, felkészülni, esetleg biztosítást kötni. Gyakran gondoljuk azt, hogy a baj csak mással történhet meg, velünk nem, különben is, ezek a dolgok csak távoli helyeken fordulnak elő és csak a tv-ben lehet róluk hallani, azt is csak azért, hogy ijesztgessék vele az embert.

travel_insurance_01.png

Ha utasbiztosításról van szó, akkor a legtöbb esetben az utazási-, vagy a biztosítási ügynök szinte sírva könyörög, hogy legalább egy alap utasbiztosítást kössön az ügyfél, a saját érdekében, ám a legtöbb ügyfél ezt felesleges pénzkidobásnak gondolja, sőt, akár még az is megfordulhat a fejében, hogy „Nehogy már ez az alak még pénzt is keressen rajtam azzal, hogy rám tukmálja azt a biztosítást!”.

Ha egzotikus helyre utazik valaki, akkor pedig a hely szépsége és különlegessége teljesen elnyomja azt az igényt, hogy utánanézzen az utazó, hogy azon a bizonyos egzotikus helyen milyen egzotikus veszélyek leselkedhetnek rá, amire érdemes lenne felkészülni, legyen ez akár élelmiszerbiztonság, vagy egy természeti katasztrófa, ne adj Isten, a hely politikai, vagy közbiztonsági sajátosságaiból adódó kockázatok.

A valóság nem is lehetne ennél távolabb. Pedig a megoldás csak egy karnyújtásnyira van, vagy még annyira sem.

Manapság úgyis mindenki a laptopját és telefonját nyomkodja egész nap, így nem túl megerőltető feladat a repülőjegy foglalás és a turistalátványosságok kilistázása mellett mondjuk a konzulátus honlapjára is felmenni és megnézni, hogy mit írnak az adott országról, milyen beutazási feltételek vannak, milyen az aktuális biztonsági, illetve politikai helyzet, mennyire ajánlott oda utazni abban az időszakban, amikor menni szeretnénk. Ha csak ennyit tesz valaki, már tett valamit a saját biztonsága és nyugalma érdekében.

travel_security_300x200.png

Ahogy a mondás tartja, a megelőzés olcsóbb, mint a gyógymód, ami igaz az utazásbiztonságra is. Az előrelátó gondolkodás nagy mértékben segít abban, hogy tényleg azt pakoljuk be, ami szükséges, olyan biztosítást kössünk, ami valóban védelmet és fedezetet nyújt a legvalószínűbb káreseményekre, olyan környéket és olyan szállást válasszunk, ami mind a kényelmünket, mind pedig a biztonságunkat szolgálja, és még sorolhatnám.

A másik általános érvényű kifogás legtöbbször az, hogy azért van a rendőrség, hogy ők megvédjenek, fogják el a bűnözőket és segítsenek, ha baj van. Igen, ez igaz, viszont mennyivel van valaki jobb helyzetben, ha már megtörtént a baj és a rendőrség nekiáll üldözni az elkövetőt, ha az áldozat már elszenvedte a kárt. Nem lenne jobb mindezt megelőzni? Nem lesz ott minden sarkon egy rendőr, hogy előre szóljon, hogy valami történni fog és nem tudnak minden bűnözőt lekapcsolni még a bűncselekmény kitervelési fázisában. Mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a minket érintő biztonsági kockázatokat és minimalizáljuk az áldozattá válás esélyét.

minimalistic-mockup-of-a-paperback-book-with-a-customizable-background-3438-el1_transparent.png

Az Utazz Biztonságban! Szuperképesség, ami megvolt, de nem használtad. című könyv abban segít, hogy hogyan lehet felhőtlen és biztonságos az utazás egyszerre.

A könyv első része a megelőzésről szól. 5 fejezeten keresztül mutatja meg, hogy milyen egyszerű, de hatékony módon lehet növelni a saját biztonságunkat, már az utazás eltervezésétől kezdve, egészen a célállomáson való tartózkodásig. A könyv érinti a személyes biztonság, az egészség és jóllét és az információbiztonság témakörét is, így teljeskörűen add tanácsot a biztonság tekintetében.

A könyv hatodik, „Városi túlélés” című fejezete pedig abban nyújt segítséget, hogy hogyan vészelje át az utazó, ha mégis valamilyen krízishelyzet közepén találja magát. Részletes útmutatást talál benne az olvasó a különböző természeti események során alkalmazandó teendőkről, mint például áradás, földrengés, vulkánkitörés, vagy hurrikán, illetve számos szándékos, ártó szándékú cselekménnyel kapcsolatban is felkészít a legjobb praktikák és a túlélést segítő döntések tekintetében, úgy mint: mit tegyünk, ha kirabolnak, ha emberrablás áldozatai leszünk, vagy ha éppen egy túszdráma közepébe csöppentünk.

A megelőzést célzó biztonsági tanácsok, illetve vészhelyzeti felkészítő tudnivalók mellett a könyv számos érdekes, gyakran hazai vonatkozású történetet, vagy éppen a szerzővel megtörtént eseményt tartalmaz, amiből az olvasó megtudhatja például, hogy milyen testközelből megélni egy terrortámadást, vagy éppen egy hazánkban megtörtént, félresikerült bankrablást követő túszdráma milyen kimenetellel és nem várt fordulattal zárult.

dsc_8683_2_kicsi.png

Aki pedig nem csak olvasni szeret, hanem szívesen tenne szert a biztonságos utazás szuperképességére, a könyvvel együtt jelentős kedvezménnyel tudják megrendelni a Biztonsági Akadémia utazásbiztonsági, valamint vészhelyzeti felkészítő videókurzusát. Az Utazásbiztonsági felkészítő kurzus végig vezet a könyv első 5 fejezetében taglalt fázisokon és biztonsági tanácsokon, a gondtalan és minél biztonságosabb utazás érdekében, a „Városi Túlélés” kurzus pedig részletesen bemutatja azokat a tennivalókat, amik a különböző krízishelyzetek kezeléséhez szükségesek annak érdekében, hogy ép bőrrel átvészeljük azokat.

Mindenkinek van valamilyen szuperképessége. Szeretném, hogy minél több embernek a biztonság legyen az!

 

Szólj hozzá

biztonság biztonságtudatosság személyes biztonság biztonságos utazás Városi túlélés biztonsági tanácsok utazásbiztonság