2017. aug 03.

Hogyan csomagoljunk utazáshoz!

írta: Executive Services
Hogyan csomagoljunk utazáshoz!

travel-preparation.jpg

Utazásbiztonsági cikksorozatunk következő részében néhány tanácsot adunk, hogyan csomagoljunk utazás előtt, hogy minél nagyobb biztonságban tudjuk értékeinket.

Előkészületek

Az utazás, valamint az utazásbiztonság, fontos része az előkészület, és sok esetben sok múlik rajta, hogy mennyire vagyunk alaposak és felkészültek abban a tekintetben, hogy mi vár ránk ott, ahová utazunk. Több különböző szempontot kell figyelembe venni mielőtt elindulunk valahová, például az időjárási körülményeket, az utazás célját (nyaralás, üzleti út), kikkel fogunk találkozni, a célország biztonsági helyzettét, a helyi szokásokat, kultúrát, stb… Ebbe a sorba kell beilleszteni a személyes biztonságot, valamint az értékeink védelmét is. A fenti szempontok mind meghatározzák, hogy mit vigyen az ember magával az útra, és mit ne. Legtöbbször az ember attól fél, hogy nem visz mindent, amire szüksége van, és valami hiányozni fog. A pakolás többnyire kompromisszumok hadával jár és sokszor teljesen el tudja vonni a figyelmet más szempontoktól, amik pedig szintén fontosak. Legtöbbször pont a biztonsági szempontok azok, amik kimaradnak az előkészületekből.

Íme, néhány tanács, hogy hogyan csomagolja be bőröndjeit, táskáit ahhoz, hogy fokozza az értékei biztonságát.

 

Nagy bőrönd

luggage.jpg

Alapszabály utazás során, hogy mindig csak a legszükségesebbeket vigyünk magunkkal, vagyis „Travel light’”. A nagy bőrönd tartalmát is e szerint érdemes összeállítani. Ide kerülnek a ruhák, valamint azok a napi használatú dolgok, amire az utazás közben nincs szükség, csak a célállomáson. Amennyiben repülővel utazik, ide kerülnek azok a dolgok is, amiket biztonsági okokból nem lehet felvinni a fedélzetre. Olyan bőröndöt ajánlott választani, amit könnyű felismerni, vagy javasolt valamilyen egyedi azonosítót, például egy színes szalagot vagy matricát, rárakni.

A reptéren feladott poggyászokra két nagy veszély leselkedik, az egyik a nem megfelelő bánásmód, a másik pedig a reptéri csomagfosztogatás. Az előbbi ellen úgy védekezhetünk, ha jó minőségű, erős anyagú, lehetőleg kemény falú bőröndöt választunk. A fosztogatás ellen pedig azzal tudunk védekezni, ha a bőrönd megfelelően zárható. Nem elég, ha csak a cipzár húzókáját lakatoljuk össze, ha az továbbra is mozdítható. Az alábbi videó jó példa arra, hogyan lehet másodpercek alatt kinyitni egy látszólag biztonságosan lelakatolt bőröndöt, egy egyszerű toll segítségével.

További megoldást nyújt a bőrönd körbefóliázása. Ez a legtöbb európai repülőtéren elérhető, valamint védelmet nyújt mind a rongálás, mind a fosztogatás ellen.

Fenti okokból kifolyólag, a nagy bőröndbe nem teszünk semmilyen műszaki cikket, vagy nagy értékű tárgyat. Ezeknek a kézipoggyászban, vagy egy külön erre a célra rendszeresített táskában a helye. A legtöbb légitársaságnál felengednek egy laptoptáska méretű második kézipoggyászt díjmentesen.

 

Vészhelyzeti bőrönd

carry_on_bag.jpg

A vészhelyzeti bőrönd az a csomag, ami tartalmazza a legszükségesebb, valamint értékesebb dolgokat. Ezt a bőröndöt érdemes úgy megpakolni, hogy 1-2 napra megfelelő ruházat, valamint a túléléshez szükséges eszközök, pénz, élelem legyen benne, arra az esetre, hogy a nagy bőrönd útközben eltűnne, vagy ha hirtelen, például biztonsági okokból, azonnal távozni kell a területről. Az iratairól, valamint úti-dokumentumairól legalább egy másolatot tartson a vészhelyzeti bőröndben. Ez a bőrönd maradjon mindig a keze ügyében. Ez a bőrönd lehet a kézipoggyász, amit felvisz a repülőre, amennyiben repülővel utazik.

 

Tárca

wallet.jpg

A személyes iratokat, valamint napi költőpénzt tartalmazó tárcát mindig tartsa magánál, nem látható helyen. Ne legyen benne több mint kb. 150-200 eurónak megfelelő készpénz. Amennyiben ennél több pénzre van szüksége a napi költése során, töltse fel a tárcát mások által nem látott, biztonságos helyen, mint például a hotelszoba, vagy a mosdó, az irattartó táskából.

 

Kamu-tárca

dummy_wallet.jpg

Főleg olyan országokban, ahol rossz a közbiztonság és magas a rablási statisztika, érdemes egy második, úgy nevezett kamu-tárcát magával hordania az embernek. Ez tartalmazzon egy kis összeg készpénzt (20-50 euro), pár lejárt bankkártyát, telefonkártyát, stb…, Amennyiben rablás áldozatává válik, hagyja, hogy ezt vigyék el rablók, így a sikeres zsákmányszerzés reményében remélhetőleg továbbállnak, vagy legalább pár perc időt nyer, mire észreveszik az átverést, ami alatt el tud menekülni.

 

Irattartó táska

waist_pouch.jpg

Ebben ajánlott tartani minden fontos iratot, készpénzt, tartalék bankkártyát. Ezt érdemes rejtve, a testre rögzítve hordani. Erre megfelelő például, a képen látható övtáska, amit kényelmesen lehet a testre rögzítve viselni, teljesen észrevétlenül. Ezt a táskát soha ne vegye elő nyilvános helyen! Amennyiben a napi használatú tárcából kifogy a készpénz, egy biztonságos helyen rakjon át a napi költekezéshez szükséges összeget az irattartó táskából.

Amint a fentiekből is látszik, egy kis odafigyeléssel és előrelátással, nagymértékben csökkenthetjük annak kockázatát, hogy minden értékünket egyszerre veszítsük el, ha rosszra fordul a helyzet.

 

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, kérjük kövesse az Abszolút Biztonság blogot!

Szólj hozzá

biztonságtudatosság biztonságos utazás biztonsági tanácsok utazásbiztonság