2017. júl 15.

10 biztonsági tanács Muszlim országba utazóknak!

írta: Executive Services
10 biztonsági tanács Muszlim országba utazóknak!

 

flags_1.jpg

 

Utazásbiztonsági tanácsok 4. rész

Utazásbiztonsági cikksorozatunk következő részében biztonsági tanácsokat adunk főként a Muszlim, valamint egyéb, eltérő kultúrájú országokba utazóknak. Ennek aktualitást ad a legutóbbi egyiptomi késeléses támadás is.

Bár, sok muzulmán ország viszonylag modernnek mondható, elfogadó a más vallásokkal, szokásokkal szemben, és sok európai turista látogat ezekre a helyekre, azért ezekben az országokban is akadnak szép számmal olyan lakosok, akik jobban ragaszkodnak a hagyományokhoz és inzultusként kezelik a kirívóan eltérő viselkedést, ami a biztonságunkat veszélyeztetheti. Több országban pedig teljesen idegen a nyugati kultúra és az ott elfogadott öltözködés és viselkedés.

Az alábbi tanácsokat érdemes megfontolni muzulmán vallású országba való utazáskor:

1. Kerülje a különböző vallási jelképek látható helyen való viselését, mint például nyaklánc, vagy vallási mintás póló. Ne vigyen magával vallási írásokat, valamint könyveket utazás során!

 2. Legyen óvatos a különböző nem-verbális kommunikációs jelekkel, amik különböző kultúrákban különböző, sok esetben provokáló, jelentéssel bírhatnak!

3. Kerülje a túl nyitott, vagy rövid ruházat viselését! Ez férfiakra is vonatkozik. Részesítse előnyben a karokat és lábakat eltakaró ruházatot, és kerülje a túl élénk színeket.

4. Alkalmazkodjon a helyi öltözködési szokásokhoz, amennyire lehet! Ez főleg hölgyek számára ajánlott, és több tiszteletet is elérhet vele a helyiek között.

5. Kerülje a nyilvános helyen való testi kontaktust, mint például a kézen fogva való sétálás! Néhány országban ez kifejezetten tilos, és akár büntetendő is.

6. Néhány országban kifejezetten tilos más nemű személyt  megölelni, vagy megérinteni köszöntéskor! Többnyire még a kitartó szemkontaktus is illetlenségnek számít.

7. Néhány országban a férfiak és nők külön étkeznek, valamint külön ünnepelnek. Ezt ajánlott tiszteletben tartani, akkor is, ha ez a nyugati kultúrában nem megszokott.

8. Taxiban soha ne utazzon hölgy utas az első ülésen! Néhány muszlim országban van külön női taxiszolgálat, ebben az esetben érdemes azt választani, ha férfi kísérő nélkül utazik.

9. Soha ne beszéljen vallási és politikai témáról! Ajánlott inkább a családról társalogni. A muszlim kultúrában a család fontos szerepet tölt be, így ez hálás téma lehet.

10. Néhány országban az üzletasszonyok nem számítanak egyenrangú tárgyalópartnernek. Ezt el kell fogadni és aszerint megtervezni egy üzleti tárgyalást.

 

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, kérjük kövesse az Abszolút Biztonság blog-ot, valamint olvassa el a többi utazásbiztonsági tanácsunkat is!

Az első részben felsoroltunk 10 jó tanácsot az otthon hagyott értékek védelme érdekében.

második részben 10 tippet adtunk a repülőgéppel történő utazással kapcsolatban.

A harmadik részben 10+1 tanácsot adtunk a szállodai szoba kiválasztásához.

 

Szólj hozzá

biztonság biztonságtudatosság személyes biztonság biztonságos utazás biztonsági tanácsok utazásbiztonság