2017. júl 04.

10 utazásbiztonsági tanács repülővel történő utazás esetén!

írta: Executive Services
10 utazásbiztonsági tanács repülővel történő utazás esetén!

airport-security.jpg

 

Utazásbiztonsági tanácsok, 2. rész

Utazásbiztonsági cikksorozatunkban szeretnénk pár tippet és tanácsot adni, hogyan fokozhatja az utazó a személyes biztonságát utazás, nyaralás közben. Az első részben felsoroltunk 10 jó tanácsot az otthon hagyott értékek védelme érdekében. A második részben 10 tippet adunk a repülőgéppel történő utazással kapcsolatban.

1. Időben induljon el a repülőtérre, hogy elkerülje a kapkodást, és a felesleges izgalmakat. Amennyiben autóval érkezik a reptérre hagyjon elég időt arra, hogy a megfelelő helyen le tudjon parkolni és a reptéri terminálra időben érkezzen.

 2. Amennyiben lehetséges, informálódjon az aktuális várakozási időről, és aszerint tervezze meg a reptérre való érkezését. A reptéri információs központban, valamint az interneten, sőt, már különböző reptéri applikációkon keresztül is lehet fontos és hasznos információkat szerezni az indulás előtt.

3. Csak és kizárólag a kijelölt parkolóhelyen / várakozóhelyen parkoljon gépjárművével, és ne hagyjon semmilyen értéket (pénztárca, GPS navigáció, stb...) látható helyen.

4. Soha ne hagyja a csomagját őrizetlenül! A gazdátlan csomagokra hamar felfigyelnek a reptéri hatóságok emberei és kellemetlen pillanatokat tudnak okozni, nem csak a gazdájának, de a többi utasnak, valamint fennakadásokat az egész repülőtér működésében.

5. Soha ne fogadjon el semmilyen csomagot, vagy egyéb tárgyat harmadik féltől, főleg ne idegentől, aki arra kéri önt, hogy vigye át azt a biztonsági ellenőrzésen, vagy vigye fel a gépre!

6. Mindig figyeljen a környezetére és soha ne hagyjon semmilyen értéket felügyelet nélkül! A zsebtolvajok kedvelt vadászterülete a reptér nyilvános része, de akár a biztonsági területen is előfordulhatnak.

7. Győződjön meg róla, hogy a csomagja, főleg a kézipoggyásza, nem tartalmaz semmilyen veszélyes, vagy tiltott eszközt! Ezen eszközök listáját megtalálhatja az adott repülőtér, valamint a légitársaság honlapján, vagy informálódhat a reptéri hatóságoknál.

8. A biztonsági ellenőrzésen történő gyors és biztonságos áthaladás érdekében kerülje a nehéz, esetleg fémbetétes bakancsok, vagy hasonló lábbelik viselését, a nagy övcsatokat, valamint a nagyobb ékszerek viselését!

9. Ne hagyja értékeit őrizetlenül még a biztonsági zónában sem! Néhány bűnöző kimondottan erre a területre szakosodott, kihasználva, hogy az utasok nagy része nem számít rá, hogy ott fosztják meg őket értékeiktől.

10. A biztonsági ellenőrzések intenzitása különböző lehet egyes országok repterein. Mindig informálódjon előre, hogy milyen biztonsági fokozat van érvényben az adott ország repülőterén, valamint mindig működjön együtt a hatóságokkal, a biztonsági ellenőrzések, valamint egyéb hatósági intézkedések során!

 

Az utazásbiztonsági tanácsok nem helyettesítik profi utazásbiztonsági szakember személyes tanácsadását. A legtöbbet akkor tehet értékei, valamint személyes biztonsága védelmében, ha profi szakemberre bízza azt. Az Executive Training Center utazásbiztonsági tréning programja megrendelhető cégek, szervezetek számára. A tréning célja a biztonságtudatos gondolkodás kialakítása, valamint a különböző utazásbiztonsági kockázatok, továbbá a kialakult krízishelyzetekben való teendők megismertetése, azok túlélése érdekében.

Amennyiben tetszett a cikk, kérjük kövesse az Abszolút Biztonság blogot!

Szólj hozzá

biztonság biztonságtudatosság személyes biztonság biztonságos utazás biztonsági tanácsok utazásbiztonság reptéri biztonság