2018. dec 19.

Miért kell egy képzett harcművésznek testőr!

írta: Executive Services
Miért kell egy képzett harcművésznek testőr!

jason_momoa_s_bodyguards.jpg

Ez a kérdés gyakran felmerül, amikor olyan világhírű személyek jelennek meg a nyilvánosság előtt biztonsági kísérettel, akik rendelkeznek küzdősport, vagy harcművészeti jártassággal. Sok mém készült legutóbb például Jason Momoa testőreiről is, akik szemlátomást alacsonyabbak, mint a védett személy és ez laikusok számára azt a képet sugallja, hogy egy hatalmas termetű, harcművészetekben jártas személyre teljesen feleslegesen vigyáznak.

Mint az egyik régebbi cikkemben is írtam, a jó személyvédelmi szakembert nem feltétlenül a termetéért fizetik, hanem a szaktudásáéért. Igaz, a celeb-világban sok esetben a látvány néha fontosabb része a személyvédelemnek, mint maga a szakmaiság, de sok esetben ez inkább a showbusiness része. Nem kell ahhoz két méter magasnak és 120 kiló színizomnak lenni, hogy valaki jó testőr legyen. Az is igaz viszont, hogy a kirívó különbségek sem túl előnyösek a személyvédelmi szakember és a védett személy között. Főleg, ha nem csapatmunkáról, hanem úgy nevezett „low level” személyvédelmi munkáról beszélünk, ahol sok esetben egy fő vigyázza a védett személy biztonságát. Teljesen más elvárásoknak kell megfelelni például üzleti körökben, ahol a személyvédelem nem feltétlenül kell, hogy látványos legyen, sőt, sokszor kifejezett igény, hogy a biztonsági szakember „üzleties” megjelenésű legyen és ne keltsen feltűnést exkluzívabb környezetben sem, míg máshol az elrettentés részeként látványos, kigyúrt embereket alkalmaznak. Magának a megjelenésnek viszont nem sok köze van a szakmaisághoz. Sőt, sok esetben egy „láthatatlan” testőr sokkal képzettebb, mint a látványosan demonstratív kollégája.

De kanyarodjunk vissza az eredeti kérdésre, hogy miért is lehet szüksége egy Jason Momoa, vagy éppen Jackie Chan-féle embernek személyi testőrre, hiszen, ahogy sokan vélekednek, meg tudják védeni magukat.

1222225_jackie-chan-02-bs.jpg

Ezek az emberek általában igen híres és „nagy értékű” emberek, rengeteg rajongóval, akik igen sokat érnek az őket foglalkoztató cégeknek. Legyen az egy profi sportoló, akik dollármilliós meccseket vív, vagy filmszínész, aki szintén dollár-százmilliós produkciókban vesz részt. Ezeknek az embereknek megvan a saját maga feladata, elfoglaltsága, legyen az egy filmforgatás, egy koncert, egy meccs, egy rendezvényen való részvétel, vagy bármi egyéb. Még ha fizikailag meg is tudná védeni magát, szinte biztos, hogy ő nem azzal akar foglalkozni, hogy az őt körülvevő tömegből próbálja kiszúrni, hogy ki az, aki neki ártani akarhat, legyen az egy támadó, vagy egy túlfűtött rajongó. Ez mellett pedig azt a kockázatot sem vállalhatja sem ő, sem pedig az őt foglalkoztató menedzsment, vagy cég, hogy egy esetleges sérülés miatt meghiúsuljon a szerződött film, vagy meccs, vagy egyéb esemény, ami igen magas bevételkiesést eredményezne mindenkinek.

Egyáltalán nem biztos, hogy azért mert valaki híres sportoló minden helyzetben meg is tudja védeni magát egy esetleges támadással szemben. Teljesen más világ egy küzdőtéren, szabályok szerint, egy hasonlóan képzett ember ellen 2-3 perces meneteket vívni, mint egy utcai, sok esetben akár fegyveres támadást megelőzni, vagy elhárítani. A személyvédelmi szakember feladata legfőképpen az előbbi, azaz a megelőzés, nem pedig az, hogy nekiálljon verekedni a sikátorban a védett személy helyett. Ahhoz, hogy a megelőzés hatékony legyen, pedig szakmailag felkészült személyvédelmi csapat kell, ami feladata a védett személlyel kapcsolatos biztonsági fenyegetések feltárása, ezek megelőzésére történő intézkedések kidolgozása és végrehajtása. A legalaposabb biztonsági előkészületek ellenére is előfordulhatnak olyan események, amelyek veszélyhelyzetet eredményezhetnek a védett személy számára, mint például ad-hoc jellegű támadások, műszaki balesetek, vagy éppen természeti katasztrófák. Egy képzett személyvédelmi szakembernek ilyen helyzetben is tudni kell azonnal reagálni, az esetleges támadást elhárítani, a védett személyt biztonságba helyezni, szükség esetén a sérüléseit a helyszínen ellátni, valamint a kiérkező hatóságokkal, mentőegységekkel a kapcsolatot tartani, információt megosztani. stb…

Milyen veszélyek leselkedhetnek egy híres emberre?

A védett személy tevékenységétől, életvitelétől, üzleti kapcsolataitól és sok egyéb tényezőtől is függ, hogy kinél milyen biztonsági fenyegetés a legvalószínűbb. Egy ismert sztár esetében legtöbb esetben nem egy előkészített, szervezett támadástól kell tartani, hanem legtöbbször a rajongó tömeg kiszámíthatatlan viselkedése, a tömegben esetlegesen előforduló szélsőséges rajongók reakciói okozhatnak kellemetlenséget, ami akár életveszélybe is sodorhatja a védett személyt. Képzeljük csak el, amikor megérkezik egy ismert sztár egy rendezvényre, ahol több száz, vagy akár több ezer ember várja már a bejáratnál és mindenki csak egy fotót, egy kézfogást, vagy egy szelfit akar vele. Természetesen, mindenki az első akar lenni és senki nem akar kimaradni a dologból, a sztárnak pedig esélye sincs kikerülni a tömeget. Ha mindenki kívánságának eleget akarna tenni, egyrészt órákig tartana, másrészt pedig olyan helyzet is kialakulhat a tömegpszichológia hatására, ami az illető testi épségét, vagy akár az életét veszélyeztetheti. Akármilyen kemény sportoló az illető, ezzel nem biztos, hogy meg tud és meg akar birkózni napi szinten.

Az érdekesség kedvéért nézzünk néhány közismert esetet a múltból, ahol a rajongás odáig fokozódott, hogy a rajongás tárgya áldozattá vált.

  • Az egyik legismertebb eset: John Lennont közvetlen közelről 5 lövéssel lelőtte Mark David Chapman, egy őrült rajongó, 1980 december 8-án. Érdekes tény, hogy még a 60-as években egy interjú során megkérdezték Lennont, hogy mit gondol, hogyan fog meghalni, amire azt válaszolta, hogy „Biztosan egy őrült fog kinyírni.”

 

  • A Damageplan és a Pantera zenekarok egykori gitárosát Dimebag Darell-t szintén egy rajongó (Nathan Gale) lőtte le a színpadon 2004 december 8-án.

 

  • Andres Escobar, kolumbiai futballista. Egy 2:1-re elveszített meccs után, melyben egy öngólt rúgott, 1994 július 1-én egy étteremben összetűzésbe került egy csapat szurkolóval az öngól miatt és a vita odáig fajult, hogy Escobart több lövéssel megölték.

 

  • Christina Gimmie, 22 éves énekesnőt 2016 június 10-én autogram osztás közben lőtte le egy fanatikus rajongója Kevin Loibl, aki egy fegyvert csempészett be a helyszínre, végigvárta a sorát, majd amikor sorra került egyszerűen lelőtte az énekesnőt. Miután Loibl-nek sikerült elmenekülnie a helyszínről öngyilkosságot követett el.

A listát még lehetne folytatni szinte a végtelenségig. A lényeg, hogy mind az elkövetési módok, mind pedig a motivációk elég széles skálán mozognak és sok esetben nélkülöznek minden logikát és kiszámíthatóságot, ami gyakran még a képzett szakembereket is kihívás elé állítja. Az, hogy valaki tud verekedni közel sem elég ahhoz, hogy ezeket a kihívásokat kezelni tudja.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az Abszolút Biztonság blogot!

Szólj hozzá

celebrity testőr személyvédelem személyes biztonság