2020. már 22.

Milyen biztonsági kockázatokra figyelj a járvány idején!

írta: Executive Services
Milyen biztonsági kockázatokra figyelj a járvány idején!

 canva_coronavirus_statistics_on_screen.jpg

Az elmúlt hetekben a világ nagyot változott. A Koronavírus-járvány elérte a legtöbb országot, ami szinte minden ember életére és munkájára hatással van.

Az érintett országok nagy részében igyekeznek az emberek társas érintkezését korlátozni. Van, ahol a törvény teljes szigorával, mint például kijárási tilalommal és van, ahol egyelőre még csak ajánlás szintjén, azzal a céllal, hogy a vírus terjedését lelassítsák.

Ennek szerves részeként, aki csak teheti a munkáját is otthonról végzi, divatos szóhasználattal élve, „home office-ban” dolgozik.

Tavaly foglalkoztunk utazásbiztonsági cikksorozatunkban azzal, hogy hogyan tudjuk megvédeni otthonainkat, értékeinket, amikor üzleti útra, vagy nyaralni megyünk, a jelen helyzetben viszont pont a fordítottja áll fenn, azaz nagyon sok ember otthon marad, és az irodák, iskolák, munkahelyek maradnak üresen.

Sajnos az ilyen válsághelyzet nem mindenkiből a segítő szándékot hozza elő, hanem igyekeznek kihasználni a kínálkozó alkalmat és jogtalan haszonszerzésre próbálják használni azt.

Ilyen lehetőséget kínálnak például az üresen hagyott irodák, telephelyek, raktárak ahol nem csak a fizikailag mozdítható dolgok, hanem érzékeny adatok, szellemi termékek is veszélybe kerülhetnek.

Az üresen hagyott munkahelyeken fontos, hogy minél kisebb lehetőséget hagyjunk arra, hogy illetéktelenek oda bejussanak és eltulajdonítsanak akár fizikai javakat, de akár szellemi termékeket, adatot, információt.

Pár egyszerű, következetes lépéssel ennek az esélyét jelentősen csökkenthetük.

canva_burglar_at_a_window.jpg

Munkahelyünk, munkahelyi adataink védelme

  • Gondosan pakoljunk össze az irodában, tegyünk el minden dokumentumot, értéket, gépjármű kulcsot és bármi olyat, ami egy behatolónak értéket jelenthet, vagy az elvesztése a tulajdonosnak veszteséget.
  • Ha van, üzemeljük be riasztóberendezést, kamerarendszert.
  • Ha nincs, akkor vásárolhatunk, vagy telepíthetünk (vagy szakemberrel telepíttethetünk) behatolás-jelző, és/vagy megfigyelő rendszert, amiből manapság már az átlagember számára elérhető áron is vannak termékek.
  • Rendszeres időközönként ellenőrizzük, vagy ellenőriztessük a területet, hogy nem történt-e behatolás a területre. Ha van biztonsági szolgálat, akkor ezt megtehetjük úgy is, hogy rendszeres időközönként telefonon érdeklődünk. Ne feltételezzük azt, hogy egy üresen hagyott irodaházban a biztonsági szolgálat megfeszül a munkában és árgus szemmel figyelnek minden sarkot az épületben. Kérje, hogy rendszeres időközönként írásban dokumentálják, hogy ellenőrizték a területet. A későbbiekben ez bizonyító erejű lehet, ha visszatérve az irodába mégsem talál mindent rendben.
  • Ha nincs, akkor bízzunk meg vagyonvédelmi szolgáltatót, vagy kivonuló járőrszolgálatot, hogy ellenőrizze az épületet, telephelyet.

 covid19tracker.png

IT biztonság

Az, hogy egyre szélesebb körben térnek át home office üzemmódba azt is jelenti, hogy a cyber-fenyegetések is arányosan nőnek.

Mivel az egész világ a jelenlegi COVID-19 vírus terjedéséről szól a cyberbűnözők is igyekeznek ezt kihasználni és kártékony programokat oly módon terjeszteni, hogy azokat igyekeznek a járvánnyal kapcsolatos hírek, programok mögé rejteni.

Az egyik ilyen eset, amikor egy ismert és megbízható oldal Koronavírus térképét lemásolva rejtenek ártó kódot a programba, így próbálva megfertőzni azok számítógépét, akik tévedésből ezen hamis oldalra látogattak el, az eredeti helyett. 

Megjelent több hamis mobil app is, mint például a „COVID19Tracker” névre hallgató program, ami valós idejű koronavírus térképnek néz ki, valójában viszont egy zsarolóvírus, ami pénzt követel azért, hogy a telefonon tárolt adatokat ne törölje, mindehhez pedig 48 órát ad. Amennyiben az áldozat nem fizet, úgy azzal fenyegetik, hogy az adatait törlik, a közösségi média adatait pedig kiszivárogtatják.

A fentieken kívül még számos, kimondottan a Koronavírushoz köthető cybertámadás ért magán, vállalati és kormányzati hálózatokat az utóbbi hetekben.

Mit tehetünk ez ellen?

  • Ha home office-ba rendeltük a munkatársainkat, akik bizalmas adatokat kezelnek, lehetőség szerint a cég számítógépét és céges hálózatot használjanak erre a célra, ami megfelelő védelemmel van ellátva.
  • Mind a mobilkészülékünket, mind az asztali, vagy hordozható számítógépünket frissítsük a legfrissebb programverzióra.
  • Használjunk prémium vírusirtó szoftvert, ami 24 órás védelmet biztosít.
  • Kerüljük a gyanús, nem megbízható oldalak látogatását. Az egyik ilyen mód az, ha a https:// kezdetű oldalakat részesítjük előnyben. Amennyiben a honlap nem https://, hanem csak http://-vel kezdődik, állítsuk le a betöltést és futassunk a gépen vírusvizsgálatot.
  • Ismeretlen felhasználótól kapott email-ben, vagy sms-ben szereplő linket soha ne nyissunk meg! Ha a link látszólag egy megbízható weboldalra irányítana, írjuk be a weboldal címét manuálisan a böngészőbe, az helyett, hogy a kapott linkre kattintanánk.
  • Sose telepítsünk programot ,applikációt nem megbízható forrásból!
  • A Google Play, App Store, vagy Windows Store lényegesen biztonságosabb, bár még ott is átcsúszik egypár trükkös program.

canva_elderly_woman_with_glasses_using_a_mobile_phone.jpg

Családtagjaink védelme

Bizonyos bűnözői körök, akik „békeidőben” is az elesett, kiszolgáltatott társadalmi réteget, azaz az idős, nyugdíjas embereket próbálja átverni ilyenkor a módszerüket is az aktuális helyzethez igazítják.

Ilyen lehet például a „örökzöld” adomány gyűjtés, vagy éppen az önkormányzat, vagy egészségügyi szolgáltató nevében az idős ember lakhelyének fertőtlenítésére tett ígérettel való kapcsolatfelvétel, ami rendszerint az áldozat kifosztásával jár.

Sajnos a COVID-19 vírus az idős emberekre jelenti a legnagyobb veszélyt, így a fertőzés átadásának a veszélye miatt a családtagoknak most nincs meg a lehetőségük, hogy magukhoz vegyék őket, vagy rendszeresen személyesen látogassák őket, de így is rengeteget tehetnek idős hozzátartozóik biztonsága érdekében.

  • Rendszeresen tartsuk a kapcsolatot idős hozzátartozóinkkal interneten, telefonon.
  • Ha nem laknak messze, akkor munkába jövet-menet, elmehetünk kocsival a ház előtt (ha nem home office-ban dolgozunk), vagy akár a ház elől telefonon felhívva is beszélhetünk velük.
  • Szerezzünk be nekik a lakás biztonságát támogató technikai eszközöket, mint pl IP kamera, személyi vészhívó, stb…
  • Érdeklődjünk arról, hogy nem keresték-e a fenti példákhoz hasonló témákban.
  • Tájékoztassuk őket az ilyen jellegű átverésekről és arról, hogy mit tegyenek ilyen esetben.
  • Gondoskodjunk róla, hogy minden létfontosságú gyógyszer, élelmiszer legyen otthon, hogy ne kelljen emberek közé menniük.
  • Szerezzük be nekik a szükséges védőeszközöket, úgy mint FFP2, vagy FFP3 arcmaszk, gumikesztyű, kézfertőtlenítő, felületfertőtlenítő. Tanítsuk meg őket ezek szakszerű használatára és, hogy milyen esetben kell használni.
  • Határozottan kérjük meg őket, hogy ne menjenek társaságba! Az egészségük, az életük a tét!

A pánik nem segít, de a felelőtlenség sem. Sokat tanulhatunk a többi érintett ország helyzetéből. Láthatjuk, hogy mi történik azokban az országokban, ahol későn és lazán kezelték / kezelik a helyzetet. Fontos, hogy felelősen és megfontoltan cselekedjünk ezekben a nehéz időkben.

Gondolkodjunk felelősen, vigyázzunk magunkra, értékeinkre és egymásra!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az Abszolút Biztonság blgot!

Szólj hozzá