2021. jan 23.

Van-e érteme a korlátozó rendelkezéseknek így?

írta: Executive Services
Van-e érteme a korlátozó rendelkezéseknek így?

Nézőpont biztonsági szemmel

pexels-miguel-a-padri_an-3936421.jpg

Alapvetően - valószínűleg szakmámból adódan, vagy talán épp fordítva, azért ez a szakmám, mert ilyen a beálítottságom - a biztonsági szempontú “Jobb félni, mint megijedni” hozzáállás híve vagyok.

Ezért háborít fel a sok vírusszkeptikus, valamint a rengeteg álhíroldal minden valós alapot és tényt nélkülöző, agyatlan kiírása és véleménye, ami maga a koronavírus, vagy annak a súlyosságának a létezését próbálja tagadni, rengeteg követőt szerezve és befolyásolva, ostobaságokat terjesztve.

Nem fogják fel, vagy nem érdekli őket, hogy míg nekik az ostobaságok terjesztése csak követőket, azaz bevételt jelent, addig ők mások egészégével, biztonságával, esetleg életével játszanak.

A járvány, kisebb megszakításokkal, már lassan egy éve tartja béklyóban az országot, ami igen nagy pszichés és anyagi terhet jelent sok ember számára. Főleg azokéra, akik munkáját és megélhetését közvetlenül befolyásolja ez a helyzet.

Tavasszal, az első hullám alatt a legtöbb ember igyekezett elfogadóan viselkedni, de aztán, ahogy jött a nyár, lassan a türelem és megértés is elfogyott. Ekkor jött egy enyhítés, így korlátozottan ugyan, de lehetséges volt utazni, nyaralni. Ennek meg is lett a következménye, mert a járvány, a kezdeti, szigorú intézkedések hatására mutatott enyhe terjedése felfokozódott, így következett az újabb szigorítás.

yellow_pink_and_purple_be_ready_to_fight_covid-19_instagram_post.png

A legutóbbi szigorítás, ami már 3 hónapja tart, viszont nem tűnik olyan hatékonynak. Hiába a kijárási tilalom, az utazási korlátozás, a zárva tartott üzletek, a virus csak terjed. Ezen nincs mit csodálkozni, mivel jó Magyar módjára, egyre több ember próbálja azt kijátszanni, a rendszer hiányosságainak köszönhetően sikerrel.

  • Hiába az utazási korlátozás, ha bármilyen fénymásolt, házilag szerkesztett koronavírus teszttel át lehet menni a határon.
  • Hiába, ha maga a határőr engedi át a magánútról hazafelé tartó, határra érkező honfitársat, azzal a megjegyzéssel, hogy “Akkor ön most üzleti úton volt”.
  • Hiába, ha maga a kormány küldi ki a kijárási tilalom kijátszását lehetővé tevő munkáltatói igazolást mindenkinek, amivel rengeteg vissza is élnek, és vígan autókáznak este 8 után.
  • Hiába tartanak zárva az edzőtermek, éttermek, mozik, ha a hétvégi bevásárlás során százával hemzsegnek az emberek az áruházakban, bevásárló központokban.

Nem csoda, ha ez felháborítja azokat a vállalkozókat, akik viszont kénytelenek zárva tartani, mert ők nem tudnak, vagy nem akarnak kiskapukat keresni. A helyzet kényes, mert meg kell találni az egyensúlyt a járvány kezelése, az ország és az állampolgárok biztonsága, valamint az emberek megélhetése határmezsgyéjén.

A biztonsági szempontok pedig, mint sok más esetben is, sokszor ellentétesek. Ha az egészség- és élet biztonságának szempontjából nézzük, már akkor is két ellentétes igényt kellene egyszerre kielégíteni. Egyrészt, a virus terjedésével kerül sok ember egészsége, illetve élete veszélybe, másrészt viszont a hosszan elhúzódó szigorítások miatt léphet fel frusztráció,  pszichés problémák, valamint komoly megélhetési gondok sok embernél. Ha nekik kell mérlegre tenni, hogy koronavírust kapjanak, vagy éhen haljanak, akkor  lehet, hogy inkább az esélyesebb életbenmaradást “kínáló” első opció vállalhatóbbnak tűnik.

A kétségbeesett embernél veszélyesebb pedig nem nagyon van. Ez pedig újabb biztonsági problémákat szülhet, ami megnövekedett bűnözési rátát, valamint romló közbitonságot hozhat magával.

covid_globe.png

Mi akkor a jó megoldás?

A helyzet nem könnyű, hiszen egy világméretű problémával nézünk szembe.

Az országon belüli járványkezelési stratégiához mindenképpen figyelembe kell venni a egészségügyi, biztonsági, gazdasági szempontokat, valamint a globális helyzetet, illetve a többi ország által követett stratégiát is.

Egy dolog viszont biztos: Egyesek által könnyen áthágható, másokat viszont súlyosan érintő szabályokat hozni nincs értelme.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az Abszolút Biztonság blogot!

Szólj hozzá

biztonság újranyitás koronavírus Covid-19